ISPOVIJED GRIJEHA – Iz Katekizma Katoličke Crkve

1456 Priznanje grijeha svećeniku bitni je dio sakramenta Pokore: "Pokornici moraju u ispovijedi nabrojiti sve smrtne grijehe kojih su svjesni nakon što su se pomno ispitali, čak i ako je riječ o najtajnijim grijesima i počinjenim samo protiv dviju zadnjih od Deset Božjih zapovijedi, jer ponekad ti grijesi teže ranjavaju dušu te su opasniji od onih koji se čine javno". Kad Kristovi vjernici nastoje ispovjediti sve grijehe kojih se sjećaju, sve ih bez sumnje predočuju božanskom milosrđu da im ih oprosti. Naprotiv, koji rade drugačije te svjesno zataje neki grijeh, ne predlažu božanskoj dobroti ništa što bi im mogla po svećeniku oprostiti. Jer "ako se bolesnik stidi otkriti liječniku ranu, ovaj ne može liječiti što ne poznaje".

 1457 Prema crkvenoj zapovijedi, "svaki vjernik, pošto je došao u godine rasuđivanja, obvezan je barem jedanput godišnje iskreno ispovijediti svoje teške grijehe". Tko je svjestan da je učinio jedan smrtni grijeh, ne smije primiti svetu pričest, pa makar osjećao veliko kajanje, a da prethodno nije primio sakramentalno odrješenje, osim ako se radi o teškom razlogu da se pričesti, a nije mu moguće pristupiti svećeniku. Djeca treba da pristupe sakramentu Pokore prije nego po prvi put prime svetu pričest.

1458 Ispovijed svakodnevnih pogrešaka (lakih grijeha), premda nije nužno potrebna, Crkva je ipak živo preporučuje. Redovita ispovijed lakih grijeha pomaže nam da oblikujemo savjest, da se borimo protiv zlih sklonosti, da dopustimo Kristu da nas liječi te da napredujemo u životu Duha. Primajući češće po ovom sakramentu dar Očeva milosrđa, poticani smo da i sami budemo milosrdni poput njega: Tko priznaje svoje grijehe i osuđuje ih, već djeluje s Bogom. Bog osuđuje tvoje grijehe, pa ako ih i ti osuđuješ, ujedinjuješ se s Bogom. Čovjek i grešnik su kao dvije stvari: čovjek je djelo Božje, a grešnik je djelo čovjekovo. Uništi što si ti učinio, da bi Bog spasio što je on učinio (...). Kad počneš osjećati odvratnost nad onim što si učinio, tada započinju tvoja dobra djela, jer osuđuješ svoja zla djela. Dobra djela započinju ispovijeđu zlih djela. Činiš istinu i tako dolaziš k svjetlu.

Raspored ispovijedi po župama:

ŽUPA

NADNEVAK

SAT

Sv. Lovreč

Četvrtak, 12.12.2019.

17:00 h

Skitača

Petak, 13.12.2019.

10:00 h

Labin Donji

Subota, 14.12.2019.

16:00 h

Šumber

Ponedjeljak, 16.12.2019.

16:00 h

Sv. Nedelja

Ponedjeljak, 16.12.2019.

17:00 h

Sv. Martin

Ponedjeljak, 16.12.2019.

18:00 h

Raša

Utorak, 17.12.2019.

16:30 h

Plomin

Petak, 20.12.2019.

15:30 h

Šušnjevica

Petak, 20.12.2019.

16:00 h

Podpićan

Subota, 21.12.2019.

15:00 h

Kršan

Subota, 21.12.2019.

16:00 h

Čepić

Subota, 21.12.2019.

17:00 h

Labin Gornji

Nedjelja, 22.12.2019.

16:00 h

Rabac

Ponedjeljak, 23.12.2019.

16:00 h


Dan Sv. Nikole, 6. prosinca, sva su djeca radosno iščekivala pa je tako veselo bilo od jutarnjih sati kada je taj zaštitnik djece posjetio dječje vrtiće Labinštine a u večernjim satima djeca su se okupila u crkvi Sv. Franje u Podlabinu i u crkvi Presvetog Trojstva u Sv. Nedelji. U Podlabinu su vjeronaučna djeca izvela recitacije u čast Sv. Nikoli a pjesmom su razgalila sva srca mladi Kerubini. Program je vodio Kristijan Ćorić, voditelj Kerubina, koji je djeci približio lik najdražeg dječjeg svetca. Uz razdragane povike mališana, Sv. Nikola je ušao u crkvu i uz blagoslov podijelio prigodne pakete svoj djeci. (LB)  

 


U srijedu, 4. prosinca, proslavljen je blagdan Sv. Barbare, zaštitnice župe u Raši. Ova je djevica i mučenica zaštitnica rudara. S obzirom da su raški rudnici dugi niz godina poslovali i imali mnogo zaposlenih rudara, Sv. Barbara je bila i ostala omiljena svetica ovoga kraja. Svečanu svetu misu je predvodio župnik vlč. Mirko Vukšić a u koncelebraciji su bila još trojica svećenika dekanata. Predvoditelj se u homiliji osvrnuo na život Sv. Barbare koja je veliki uzor u življenju vjere. Nije se htjela odreći svoje kršćanske vjere pa joj je vlastiti otac odrubio glavu. 

Na proslavi Sv. Barbare su se okupili vjernici iz dekanata, svetu misu je animirao sastav mladih "Kerubini" a nakon svete mise je nastavljeno druženje uz zakusku u obližnjoj dvorani. 

  


S prvom nedjeljom Došašća ušli smo u jedno od najljepših vremena liturgijske godine.

U ponedjeljak, 2. prosinca, započele su mise Zornice u crkvi Sv. Franje u Podlabinu. Pozivamo vas svakog radnog dana (od ponedjeljka do subote) u 6 h na Zornice kako bismo pripravili svoja srca za rođenje našeg Spasitelja.

 


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.