Cvjetnica je Nedjelja muke Gospodnje i Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem prije njegove muke i smrti na križu. Isus slavno ulazi u Jeruzalem kao Kralj koji dolazi sjesti na prijestolje kralja Davida. Ljudi ga primaju s velikom radošću i poklicima: „Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, hosana sinu Davidovu!" Primili su ga kao kralja ali mu nisu dali kraljevsko prijestolje nego su ga postavili na drvo križa.


Ez 37,21-28

Bog vidi nesposobnost Izraelaca da se spase. Oni su izgubljeni i dezorjentirani. Nema nikog tko bi ih vodio. Bez glave su. Raspršeni su. Bog će ih sam spasiti. On će ih okupiti iz svih naroda među koje su raspršeni. Sabrat će ih u jedan narod. Očistiti ih od svih zabluda u koje su upali i od svih nevjerstava kojim su mu se iznevjerili. I On sam dat će im pastira i kralja. I istinsko bogoslužje.

Kako je ovo utješno za nas danas, za nas koji smo dezorjentirani, pogubljeni, zastranili... nama kojima je oduzeto bogoštovlje. Sam Bog hita da nas spasi. I dok mi još ne vidimo i ne razaznajemo, on već povlači niti spasenja. Uspravite se i podignite glave, blizu je vaše otkupljenje!


Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: neka se obitelj okupi na Uskrs oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov, nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, blagoslovljenom vodom se poškropi jelo.


Na kraju Mise posvete ulja, na Veliki četvrtak, 9. travnja u 10:00 h, mjesni biskup mons. Dražen Kutleša, izreći će posvetnu molitvu Prečistom Srcu Marijinu, s nakanom da zaštiti i čuva sve vjernike i stanovnike Porečke i Pulske biskupije u ova teška vremena:


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.