Župa Plomin je u subotu, 26. studenog 2022., bila domaćin susreta pjevača Labinskog dekanata. Na poticaj svećenika dekanata upriličen je ovaj susret nakon višegodišnje stanke koja je uzrokovana Covidom-19. Podsjećamo kako se dugi niz godina održavao susret pjevačkih zborova Vodnjanskog i Labinskog dekanata.

Susret pjevača je započeo sv. misom u 18:00 h koju je predslavio vlč. Blaž Bošnjaković uz koncelebraciju labinskih svećenika. Crkvom u staroplominskoj jezgri odzvanjao je srčani glas liturgijskih pjevača. Nakon završnog blagoslova uslijedio je nastup triju zborova koji su izveli po jednu pjesmu. Predstavili su se: združeni zbor Plomina i Kršana sa skladbom „Oče naš“ (orguljašica Lorena Sergović); Zbor Rođenja Marijina Labin sa skladbom „Ljubav nije ljubljena“ (orguljaš Marjan Lincmajer) te Zbor Gospe Fatimske Labin sa skladbom „Otvorimo srca Kristu“ na čelu s voditeljicom zbora Ljiljankom Česnik i orguljašem Goranom Saina.

Na kraju su svi prisutni zapjevali gromoglasno „Majko ljubežljiva“, a slavljenje Boga se nastavilo u područnoj školi Vozilići. Gostoljubivi domaćini su pripremili zakusku pa i na taj način pokazali kako se raduju što su opravdali dato im povjerenje. Zahvalni smo i ponosni na naše liturgijske pjevače koji naša misna slavlja čine svečanijim i na taj način daju svoj doprinos životu Crkve jer svi smo mi Crkva. (LB)

 


18. studeni je posebni dan u povijesti naše Domovine kada se na poseban način sjećamo žrtava Domovinskog rata. Obilježavanje tog datuma započelo je u gradu Labinu već početkom tjedna kada su na nastavi povijesti učenici OŠ „Ivo Lola Ribar“ predstavili svoje radove o Domovinskom ratu. Predstavnici Vijeća učenika su u pratnji ravnatelja, pedagoginje, knjižničarke i vlč. Blaža Bošnjakovića posjetili spomen-obilježje žrtvama Vukovara kraj crkve sv. Franje u Podlabinu te upalili svijeću uz molitvu za sve žrtve rata i kratak program.

Na sam dan 18. studenog u poslijepodnevnim satima se okupio velik broj onih koji su se na spomen obilježju u Parku hrvatskih branitelja prisjetili žrtava Domovinskog rata. Položili su vijence i zapalili svijeće te minutom šutnje odali počast onima koji su dali svoje živote za Domovinu. Obilježavanje se nastavilo ispred crkve sv. Franje na čijem je zidu postavljena spomen-ploča svim stradalnicima Domovinskog rata. Predstavnici gradskih vlasti i Udruge branitelja zapalili su svijeće, a vlč. Jurica Vekić koji je predvodio misno slavlje izmolio je prigodnu molitvu za žrtve rata.

Uz koncelebraciju labinskih svećenika predvoditelj slavlja je započeo misno slavlje te je između ostalog istaknuo: „Sve što želimo izgraditi u našoj budućnosti počiva na Božjoj riječi koja nam govori na čemu graditi svoj život. Kada Isus govori o hramu, to je naše srce, tamo je Bog gdje On želi stanovati. Kakvo je to moje srce? Što ja u svojoj nutrini nosim? Svaka sudbina Božjeg naroda ovisi o tome visi li o Božjoj riječi. Ono što je nama važno u Božjoj riječi su Božje zapovijedi. Kako ih živimo? Grubo ih možemo podijeliti na one kako se odnosimo prema Bogu, prema bližnjemu i prema samome sebi. Na kojem nam je mjestu Bog u našem životu? Živimo u vremenu kada su ugrožene sve do jedne Božje zapovijedi. Svi se zakoni žele svesti na nekakav humanizam, lažnu dobrotu. Dobro djelo vrijedi za vječnost jedino ako je učinjeno iz Božje ljubavi. Bez vjere i molitve nije čovjeku moguće činiti dobro.

Bog zna da nama prijeti više nešto od same fizičke smrti, vječna propast. Ako čovjek upada u grijeh, postaje rob grijeha. Najstrašnije je ropstvo ono koje se nastavlja i nakon smrti. Bog nam daje zapovijedi da nas oslobodi tog ropstva.

Vlč. Jurica je nastavio: „Kako je divan plod u srcu čovjeka koji govori istinu. Znamo da je Bog istina pa kamo je istina tamo je i Bog. Neka nam Božja riječ bude poticaj da popravimo svoj odnos s Bogom. Da li smo spremni dati svoj život za Boga? Narod koji izgubi svoju vjeru, izgubi i budućnost. Bog je jedini koji nas može izbaviti iz zla u ovome svijetu kao i od vječnog zla, vječne propasti. Neka nam Bog bude na pomoć da živimo kao prava Božja djeca, djeca istine kojoj će istina biti temelj života jer bez prave istine nema sreće ni nama ni cijelom našem narodu.“ (photo: MF; text: LB)

 

 


Crkva Rođenja Marijina u G. Labinu bogatija je za nove privremene orgulje. Budući da je bilo vrlo teško svirati na dosadašnjim orguljama te tako pratiti liturgijska slavlja, na poticaj i preporuku orguljaša Marijana Lincmajera nabavilo se nove privremene orgulje. Podsjećamo da je na blagdan sv. Justa, zaštitnika grada Labina, započela akcija prikupljanja sredstava za orgulje, velike, prave, sa cijevima koje će uresiti crkvu ne samo izgledom već i zvukom. Župa Rođenja Marijina zahvaljuje za svaki dar i uključuje u molitve sve dobročinitelje.  


U nedjelju 13. studenog, u župi Rođenja BDM Gornji Labin, proslavljena je sv. misa i obilježavanje pedesetgodišnjeg misništva preč. Milivoja Korena. Preč. Milivoj Koren zaređen je za svećenika Porečke i Pulske biskupije 12. studenog 1972. god. Pastoralnu službu započinje na području Cerovlja, kasnije u župama širom Porečke i Pulske biskupije. Od 2011. do 2017. pastoralnu službu nastavlja u Labinskom dekanatu, župi BDM.

U misnom slavlju je vlč. Mirko Vukšić s radošću i zahvalnošću dragom Bogu na ovom slavlju spomenuo slavljenika zlatne mise preč. Milivoja Korena te vlč. Milana Milovana i vlč. Antona Žufića obojicu s više od šezdeset godina svećeničke službe i ostvarenih dijamantnih misa. Zajednička povezanost svo troje spomenutih svećenika je što su služili više godina na području Labinskog dekanata.

Vlč. Vukšić je izrekao zahvalnost dragom Bogu na dugom životu ovih svećenika, njihovom svećeništvu, služenju, vjeri i vjernosti Bogu te da svojim primjerom budu nadahnuće svima nama. Nadalje kako su braća svećenici odgajani u jednostavnim i mnogobrojnim obiteljima, upućivani vjerom u Boga, u obitelji kao temeljnoj vrijednosti. Slijedom toga postali su svećenici kao neizmjeran dar Božji, odričući se samih sebe kako bi u ime Gospodina služili široj obitelji, ljudima proživljavajući s njima životne tegobe ali i radosti.

Dar braka, svete ženidbe, kao sakramenta vlč. Milivoj posebno je podupirao u okrugu svoga služenja. Brak kao sveta zajednica dvije osobe, muškarca i žene ponekad podliježu i životnim teškoćama, no vjera u Gospodina temelj je za zdravu obitelj.

U završnom dijelu tumačenja evanđelja vlč. Vukšić osvrnuo se na životni vijek svakog čovjeka, njegovih životnih teškoća ponekad i razočarenja ali su upravo svećenici tu da bdiju i vode brigu o duhovnom zdravlju svakog predanog vjernika.

Cilj svakog vjernika je doći u kraljevstvo nebesko shvaćajući da je Bog jedina snaga i sve što u životu radimo u njegovo ime jedino je ispravno, zbog njegove slave. Bog u konačnici nagrađuje svakog “slugu vjernog”.

Na kraju propovjedi vlč. Vukšić je udijelio utjehu i zahvalnost prisutnim svećenicima na njihovoj ustrajnosti za sve što su učinili u ime Božje za nas.

Nakon euharistijskog slavlja u znak zahvalnosti preč. Milivoju i daru dragog Boga na pet desetljeća svećeništva prečasnog, župljani župe BDM i Udruga Sv.Vinka Paulskog - konferencija Gospe Karmelske Labin uručili su mu prigodne darove.

Potom su se svojim svjedočanstvom o vremenima služenja u Labinskom dekanatu nadahnutim riječima obratili vlč. Anton Žufić koji je šesnaest godina proveo sa župljanima Labinštine. Stariji vjernici pamte ga kao uvijek živahnog i prodornog propovjednika koji je imao dar duboko dotaknuti srca vjernika.

Vlč. Milan Milovan s radošću se prisjetio svog dvadesetpet godišnjeg službovanja u našim krajevima. Iako u poznim godinama još uvijek služi svetu misu.

Preč. Milivoj Koren s iskrenim emocijama posvjedočio je koliko smo mu mi župljani Labina prirasli srcu u šestgodišnjem službovanju. Udijelio je ohrabrenje svima nama spomenuvši Isusa Krista i Majku Božju kao smjernice u našoj vjeri. Uveliko se zahvalio svim župljanima i župniku Mirku Vukšiću na trudu i srdačnom prijemu.

Prečasni Milivoj hvala Vam na svemu dobrome što ste u ime Božje učinili za nas, vjerujući u Božju providnost nadamo se vašoj dijamantnoj misi. Bogu hvala! (foto i text: MF)

Pismo zahvale i čestitke zlatomisniku vlč. Milivoju Korenu

Dragi Velečasni,

u ime svih nazočnih i cijele župe Rođenja BDM najsrdačnije Vas pozdravljamo i stojimo u redu onih koji s Vama žele zahvaliti Bogu za pet desetljeća Vašeg svećeničkog služenja, a posebno na naših šest godina druženja u Labinu.

Veliki je Božji dar obilježiti zlatni jubilej svećeništva. Takve su obljetnice dobra prigoda za razmišljanje o daru milosnog poziva po kojoj svećenici svojom vjernošću Crkvi uvećavaju sjaj Evanđelja, a svojim odazivom služenju ljudima i općem dobru objavljuju milosrdno Lice Očevo.

Dragi Velečasni, još Vas „čujemo“ i zauvijek ćemo Vas pamtiti i nositi kao dragu uspomenu u našim srcima, pa uz čestitke za jubilej neka Krist i neizmjerna vrijednost Njegove žrtve bude zalog vječnog spasenja, a Marija Majka Isusova i Majka svećenika neka Vas prati svojom zaštitom te bude utjeha i snaga.

Župljani župe Rođenja BDM Labin

U Labinu, 13. studenog 2022. god.        

 


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.