Bio neki siromašan i jednostavan čovjek. Uvečer, nakon zamornog rada, vraćao se kući slomljen i neraspoložen. Zavidno je promatrao ljude koji su se vozikali automobilima ili sjedili u baru pijući pivo. "Njima je dobro", gunđao je čovjek u tramvaju, stisnut i bez daha. "Oni ne znaju što znači trpjeti. Kad bi imali moj križ da ga moraju nositi!" Bog je s mnogo razumijevanja i strpljenja slušao svakidašnje jadikovke siromašnog čovjeka. I jedne večeri dočeka ga pri povratku kući.

"O, to si ti, Gospodine!" reče čovjek iznenađen. "Nemoj me prekoravati. I sam znaš kako je težak križ koji si mi navalio na leđa."

Gospodin se blago nasmiješi: "Dođi sa mnom. Dat ću ti mogućnost da izabereš drugi križ."

Čovjek se nenadano nađe u velikoj plavoj špilji. Arhitektura je odavala božanstveni izgled. Unutra je bilo naslagano mnogo križeva: malenih, velikih, obloženih biserjem, glatkih, hrapavih, teških, lakih...

"To su križevi koje ljudi nose. Odaberi slobodno koji želiš."

Čovjek radosno skine svoj i počne prebirati izložene križeve. Najprije je iskušao lagani križ, ali je bio poveći i neudoban za nošenje. Uze križ koji nosi biskup, ali je bio neobično opterećen odgovornošću i žrtvom. Pokuša staviti glatki križ, ali osjeti da ga silno žulja. Opazi i srebrni križ, ali osjeti samoću i napuštenost kad ga stavi na sebe. I tako ih iskuša sve, ali na svaki je imao prigovor. Napokon, u zapećku pronađe jedan križ, prilično istrošen od duge upotrebe. Učini mu se kao stvoren za njega. Stavi ga na leđa i klikne: "Uzimam baš ovaj križ. Dobro mi pristaje!"

A Gospodin mu obrati blagi pogled i toga časa čovjek prepozna križ: bio je to njegov vlastiti križ, koji je bio odložio ulazeći u špilju i koji je nosio čitava života.

"Možemo biti sretni trpeći, ali ne trpjeti ne znači biti svetac." (Madeleine Debrel)

"Križevi u životu čovjeka jesu kao povisilice u glazbi: oni uzdižu!" (Beethoven)

Ljudevit Anton Maračić

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.