Kažu da je sv. Filip Neri često grmio protiv ogovaranja, a kako je imao smisla za humor, jednom je naredio jednoj ženi, poznatoj po toj slabosti, da ode kupiti u mesnici pijetla s time da ga pri povratku oguli i iščupa mu sve perje. Žena je bila ponosna što može poznatom propovjedniku učiniti uslugu, no kad je obavila dužnost, čula je svečeve riječi: "Sada se pak vrati u mesnicu i putem pokupi sve perje koje si počupala s pijetla." Žena se usprotivi: "Pa to je nemoguće jer je vjetar perje raznio na sve strane." Filip Neri opomene ženu i ostale slušatelje: "Ovo neka ti bude pouka jer se slično događa i s ružnim riječima o bližnjemu."


Dva su vrapčića u proljeće bezbrižno čavrljala na vrbovoj grani. Jedan se udobno smjestio na vrhu vrbe, a drugi je stajao na dnu u račvama iz kojih se vrba granala. Nakon nekog vremena vrapčić s vrha dobaci onome dolje: "Baš je krasno ovo zeleno lišće!"

Vrapčić u račvama to shvati kao izazov, pa kratko odbrusi: "Lišće je bijelo, osim ako s tvojim vidom nešto nije u redu!"


Bogati sultan svakog je jutra primao svoje podanike koji su mu nosili razne darove. Među ostalima, neizostavno je stizao neki siromašan čovjek koji je gospodaru nudio lijepu jabuku. Zatim bi se bez riječi povukao. Sultan, navikao na mnogo vrednije darove, prihvaćao je jabuke s izrazitim negodovanjem, pa bi sa svojim dvoranima počeo izrugivati siromaha koji se udaljavao. Jabuku bi nemarno bacio u košaru, koja se svakog dana sve više punila jabukama. Jednog dana kućni ljubimac, majmun, uzme jednu od bačenih jabuka, zagrize duboko i jabuku iznenada baci pred noge sultanu. Ovaj začuđen opazi u srčiki jabuke prekrasni biser. Dadne odmah rastvoriti ostale jabuke i u svakoj nađe po jedan dragi kamen. Zadivljen dočeka drugog dana siromašnog čovjeka i upita:


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.