Djevojčica se upravo vratila iz susjedstva gdje je jednoj ženi tragično preminula osmogodišnja kći.

"Zašto si išla tamo?" upita je otac.

"Da utješim susjedu."

"A što si ti tako malena mogla učiniti da je utješiš?"

"Sjela sam joj u krilo i s njom plakala."


U stadu bijelih ovaca bila je jedna crna. Svi su bili protiv nje i grdili je na svakom koraku. Čim bi je vidjele, druge su ovce blejale: "Makni se što dalje od nas! Ti si naše najveće ruglo, ti si bolesna ovca!" Uživale su u tome da je natjeraju u plač. Najokrutnija je bila Belinda, velika bijela ovca, predvodnica stada, nju su poslušno slijedile sve druge ovce.

Crna ovca bile je tužna, željela je samo jedno: da bude kao sve druge ovce, ali sama nije mogla promijeniti boju svoga runa. Ponekad bi pobjegla da se sakrije, ali bi se uvijek morala vratiti stadu, jer bez njega nije mogla.


Tko umre prestaje živjeti, ali prestati živjeti ne znači umrijeti, kaže njemačka poslovica. Istu misao sadrži poruka uskrsnuća, po kojoj smrću Jednoga mnogi život dobivaju. Zato je blagdan Uskrsa toliko uvriježen u kršćansku vjeru i tradiciju da neki narodi, poput Rusa, svaku nedjelju nazivaju "voskrsenijem", a sam osjećaj slavljenja toliko ukorijenjen da ga ni najvulgarniji progon vjere nije uspio iščupati iz srca toga pobožnog puka.


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.