Crtice o župi

Naziv: Župa Presvetog Srca Isusova

Župni zaštitnici: Presveto Srce Isusovo – petak nakon blagdana Tijelova

Naselja župe: Marcilnica, Kature, Starci, Ladenci, Vinež

Stanovnika: oko 6000, katolika oko 3000

Župna kuća: Marcilnica 11, 52220 Labin

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

 

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković


Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu nalazimo kod srednjovjekovnih mistika, kao što su Julijana iz Norwicha, Francisca Rimska i sv. Bonaventura. U 16. st. njegovali su je kartuzijanci i kasnije isusovci. Sv. Ivan Eudes (17. st.) dao joj je teološki temelj.

Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine. Ali tek je 1765. godine papa Klement XIII. dopustio slaviti blagdan Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi.


Crkva Svetog Nikole biskupa

Crkva sv. Nikole biskupa na Katurama spada među najstarije crkve na Labinštini. Izgrađena je u XI. stoljeću, a obnovljena  je 1997. godine i nalazi se na privatnom posjedu.

Do danas je očuvala izvorni izgled male monumentalne crkve sazdane od kamena i prekrivene kamenim škriljama što ju čini vrlo zanimljivom.

U cijeloj Istri to je jedini primjerak jednobrodne romaničke crkve s upisanom apsidom i bačvastim svodom. Na pročelju se nalazi preslica s jednim oknom, ali bez zvona.

Crkva je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, pa je kao takva pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i spada u zaštićenu kulturnu baštinu. Smatra se jednim od najstarijih i najreprezentativnijih sakralnih zdanja na Labinštini.

 

Knjige iz kojih je preuzet sadržaj :

1. Ivan Milotić, Crkva u Istri - povijesna i kulturna baština, Pazin – Poreč: Porečka i Pulska biskupija, 2010.

2. Marijan Milevoj - Eduard Strenja, Od crkve do crkve - Da chiesa a chiesa - From church to church, Labin, Knjižara i antikvarijat "Matthias Flacius Illyricus", 1994.

3. Grah - Baldaš - Bartolić - Jelenić - Poropat, Crkva u Istri, IV. dopunjeno izdanje, Poreč - Pazin


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.