U subotu, 25. veljače 2023. godine, krizmanici Labinskog dekanata krenuli su na hodočašće zajedno sa svojim župnicima i kapelanima putevima bl. Miroslava Bulešića. Bila je to prilika da se krizmanici upoznaju sa životom i mučeničkom smrću tog istarskog svećenika koju je podnio zbog svoje vjere, 24. kolovoza 1947. godine, nakon podjele sakramenta svete potvrde u Lanišću. Na hodočašću je sudjelovalo pedesetak krizmanika župa Gornji i  Donji Labin, Sv. Nedelja, Sv. Martin, Šumber, Plomin, Šušnjevica, Kršan i Čepić.

Prva postaja na hodočašću bilo je Lanišće gdje je bl. Miroslav podnio mučeništvo. Mještanka Lanišća, Marija Žmak, u župnoj je crkvi sv. Kancijana na živi i zanimljiv način predstavila krizmanicima život i djelo bl. Miroslava. Nakon predstavljanja, bio je red na posjet župnoj kući u kojoj je bl. Miroslav ubijen. Ondje su pogledali kratki dokumentarni film o blaženikovu životu i tom nemilom događaju. U prostoriji gdje se dogodilo ubojstvo još su vidljivi tragovi krvi na zidu koje su vjerni mještani nakon ubojstva zakrili ormarom, a otkriveni su tek 1991. godine. Slijedila je kratka okrepa i polazak za Pazin.

U Pazinu su posjetili Pazinski kolegij u kojem je blaženik od rujna 1946. do smrti 24. kolovoza 1947. vršio službu vicerektora i profesora biskupijskog sjemeništa. Vlč. Filip Celent, profesor u gimnaziji, krizmanike je uputio u život u kolegiju. U kolegiju djeluju klasična i jezična gimnazija, a učenicima su na raspolaganju i razne aktivnosti od sporta, dramskih i literarnih radionica, profesionalnog usmjeravanja i učenja o primjeni stečenog znanja u stvarnim, životnim situacijama. Nakon obilaska prostorija kolegija, uslijedio je ručak u blagovaonici i slobodno vrijeme za razgledavanje Pazina.

S autobusnog kolodvora u Pazinu krenulo se za Svetvinčenat u čijoj se župnoj crkvi sv. Vinka čuvaju zemni ostaci bl. Miroslava. Krizmanike je pozdravio župnik Svetvinčenta, vlč. Darko Zgrablić i održao katehezu o svetosti kao poslanju svakog čovjeka bez obzira na dob, stalež, spol i podrijetlo. Pomolili su se na oltaru blaženika za sve svoje potrebe i krenuli prema autobusima koji su ih vratili rodnim župama. (JV)

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.