Crtice o župi

Naziv: Župa svete Lucije, djevice i mučenice

Župni zaštitnici: Sveta Lucija – 13. prosinca

Naselja župe: Skitača, Golac, Predol, Mikalini, Cerovica, Skvaranska, Ravni, Katarovo, Drenje, Kosi, Crni, Sveta Marina, Sveti Sebastijan,Kerstin, Vicalji, Junač, Filići, Katići, Dropini, Kandelovo, Skarpoči, Zernjana, Bertići

Stanovnika: oko 460, katolika oko 450

Župna kuća: Skitača bb, 52222Koromačno

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

 

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković


Rođena je krajem III st., (oko 286. god.) u kršćanskoj obitelji u Sirakuzi. To je bio kršćanski grad kojeg je na kršćanstvo obratio biskup sv. Marcijan.

Svetica je bila plemenitog i bogatog roda. Otac (Lucije) je umro kada je imala 5 godina, a majka joj se zvala Eutihija.

Lucija je, još kao dijete, obećala Bogu djevičanstvo no majka ju je htjela udati. Kada se majka teško razboljela, obje su otišle na grob sv. Agate u Kataniju i Eutihija je čudesno ozdravila. Dopustila je kćerki da se posveti Bogu u djevičanskom životu. Tome se usprotivio poganski mladić koji je zaprosio Luciju ali nakon njezinog odbijanja, on ju je prijavio povjerenicima cara Dioklecijana, progonitelja kršćana. Zatvorena je u tamnicu i nakon svih muka koje je hrabro podnijela ne odričući se Krista, odrubljena joj je glava 13. prosinca 304. godine. Tijelo joj je pokopano u katakombama.


Jubilarne, 2000.–te godine od rođenja našega Spasitelja Isusa Krista, dogodio se snažni zamah, jedna duhovna obnova na razini cijele Katoličke Crkve, tako i u Labinskom dekanatu. Nešto se od toga pretvorilo u tradiciju. U ovom Dekanatu u tradiciju se pretvorila korizmena pobožnost Križnog puta. Te godine izabrana je Skitača kao najpogodnija destinacija za molitvu u prirodi.


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.